Un Brexit fara acord va aduce inflatie, deficit de forta de munca si recesiune in Marea Britanie
O iesire a Londrei din blocul european fara sa existe un acord prealabil va pune tara intr-un impas. Asta ne spun unii economisti, Fondul Monetar International si unele entitati bancare.
In 2016, 52% dintre britanici au decis in urma unui referendum sa se retraga din Uniunea Europeana. Cei mai multi avand speranta ca va fi un Brexit bland in urma caruia tara va fi mai independenta, dar continuand o relatie apropiata cu blocul UE. Au fost insa si dintre aceia care doreau o iesire mai brusca dorind ruptura totala de Marii Britanii din grupul de 27 de state membre.
De atunci Londra a mentinut aceasta dezbatere ce are loc inclusiv in Parlament, care se pare ca este impartit intre antieuropeni, eurofili sau partizani ai unui Brexit usor.
Negocierea cu Bruxelles in ceea ce priveste Brexitul s-a intins pe durata a 17 luni. Fara indoiala, majoritatea din Parlament, inclus membrii ai Partidului Conservator al primului ministru Theresa May, se dovedesc reticenti in a aproba acordul de “divort” dintre ei si EU chestiunea dovedindu-se avand implicatii mai adanci decat a luat in calcul majoritatea care a votat acest lucru.
Se observa ca in afara de cateva ganduri ale unor tari membre UE care au un numar semnficativ de cetateni care lucreaza in UK si fireste sunt interesate de soarta acestora, preocuparea multora pare sa fie ce se va intampla dupa Brexit cu Marea Britanie si cu cetatenii acesteia. Unii chiar ii avertizeaza de greseala facuta si il roaga, mai mult sau mai putin, sa ramana membrii ai Uniunii de teama ca alte state sa nu le urmeze exemplu si acest lucru sa insemne sfarsitul comunitatii europene.
In cele din urma lucrurile sunt cat se poate de simple. Oamenii au votat, asa ca normal este sa se faca dupa cum s-a decis la vot, iar pe britanici demnitatea lor sa ii impiedice sa incerce sa schimbe ce s-a hotarat atunci, iar pentru noi ceilalti piedica sa fie teama de a nu se crea un precedent prin care vointa majoritatii poporului de o asemenea anvergura sa nu se respecte si sa se recurga la fel si fel de siretlicuri pentru a se incerca sa nu se ia in seama practic… votul.
Se pare ca, dupa ce s-au vehiculat mai multe momente ale iesirii, urmatoarea data la care se preconizeaza ca se va infaptui Brexit-ul este 12 Aprilie, dar pana la urma nimic nu poate fi sigur avand in vedere cum s-au desfasurat evenimentele pana acum in ceea ce priveste aceasta chestiune.