Ce este hipersensibilitatea electromagnetică?

Hipersensibilitatea electromagnetică (EHS) implică sensibilitatea sistemului nervos central al organismului la activitatea electromagnetică. Persoanele cu EHS spun că au simptome precum dureri de cap, stres, probleme cu pielea și probleme de somn.

Ce este hipersensibilitatea electromagnetică?

Persoanele cu hipersensibilitate electromagnetică sunt vulnerabile la câmpurile electromagnetice (CEM), cum ar fi radiofrecvența de la telefoanele mobile, Wi-Fi sau alte surse. Uneori, această hipersensibilitate este menționată ca o alergie. Deși nu este o alergie din punct de vedere clinic, aceasta provoacă o cascadă alergică în cadrul histaminelor din corpul dumneavoastră.

În cazul EHS, oamenii declară că au simptome atunci când sunt expuși la orice dispozitiv care emite anumite radiații, inclusiv telefoane mobile, cuptoare cu microunde, radiouri, computere, routere Wi-Fi și alte dispozitive utilizate zilnic.

Nu toată lumea crede că EHS sau sensibilitatea la radiofrecvență este reală. Studiile nu au reușit să coreleze oficial expunerea la CEM CU simptome EHS.

Cu toate acestea, anumite cercetări au arătat efecte biologice atunci când sunt expuși la radiații electromagnetice de intensități scăzute. Persoanele care declară că sunt hipersensibile par să aibă, de asemenea, sisteme de organe afectate. S-a demonstrat, de asemenea, că CEM modifică calciul de din organism și activează radicalii liberi.

Este hipersensibilitatea electromagnetică dovedită din punct de vedere medical?

Nu. În prezent, niciun studiu nu dovedește că expunerea la anumite câmpuri electrice sau frecvențe radio provoacă simptome adverse la oameni. 

În ciuda rezultatelor negative, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște EHS ca fiind o afecțiune cu diverse simptome nespecifice care sunt inexplicabile din punct de vedere medical. OMS identifică faptul că simptomele EHS sunt reale și variază în funcție de gravitate. În același timp, EHS nu are criterii clare de diagnosticare și nu este considerată un diagnostic medical.

Simptome ale hipersensibilității electromagnetice

Persoanele cu EHS pot avea diverse simptome care afectează mai multe organe. Unele persoane susțin că simt simptome atunci când sunt expuse la Wi-Fi, telefon mobil, calculatoare și obiecte electronice similare. 

Simptomele comune ale hipersensibilității electromagnetice includ:• Erupții cutanate• Dureri musculare• Senzație de înțepături sau furnicături pe piele• Dureri de cap• Amețeli• Stres• Oboseală• Tulburări de somn

Cum se diagnostichează și se tratează hipersensibilitatea electromagnetică

În prezent, EHS este un sindrom autodiagnosticat – și nu este diagnosticat clinic în Statele Unite. Dacă aveți impresia că aveți EHS sau aveți simptome de EHS, consultați-vă medicul pentru un bilanț complet al afecțiunii.

Tratamentul pentru EHS se concentrează pe simptome, mai degrabă decât pe necesitatea de a reduce sau elimina expunerea la CEM.

Medicilor li se recomandă să facă o evaluare medicală completă pentru a trata simptomele. În plus, ar trebui efectuată și o evaluare psihologică completă pentru a identifica afecțiunile care pot cauza simptomele.

Ar trebui efectuată o evaluare a locuinței și a locului de muncă pentru a vedea dacă există factori care ar putea contribui la apariția simptomelor. Aceștia ar putea include elemente precum luminile pâlpâitoare, zgomotul excesiv, poluarea aerului și alți factori ergonomici.

De asemenea, se recomandă reducerea stresului în mediile în care persoana este afectată de simptome. Tratamentul ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea de strategii pentru a face față și pe încurajarea persoanelor cu EHS să revină la un stil de viață sănătos.

Sursa: Expunerea la câmpurile electromagnetice și efectele asupra sănătății – AestheticDerm (grupdpi.ro)